zondag 24 augustus 2014

Mexicaanse bonensoep met tortillachips

Allergievriendelijk KokenIn de bieb kwam ik het boek allergie vriendelijk koken van Wendy Rose Scheers.http://wendyrosescheers.blogspot.nl/
Wat een mooi boek! Overzichtelijk, bruikbare recepten en leuke tips. Wat mij ook erg aanspreekt is dat ze het heel persoonlijk heeft gemaakt. Haar ervaring met de zoektocht naar voedsel zonder de allergenen die zij thuis niet kunnen verdragen en favoriete recepten van een ieder in huis. Ook staan er tips bij hoe je het kunt bereiden als je iets niet mag of wanneer je iets toe kan voegen als je bepaalde allergieën niet hebt. Echt een aanrader en het kopen waard. 
Een recept werd hier hartelijk ontvangen. In eerste instantie kreeg ik te horen. "he moddersoep..."  wat wel een beetje dubbel is want 'heksensoep' maken (met modder en blaadjes) is hier redelijk populair. Maar de heren aten zo 2 borden soep weg en genoten volop.

Het recept: 
(voor vijf personen, hier 1 keer met 3 volwassenen en 2 kinderen en een keer met 2 volwassenen van gegeten).

1 blikje mais
1 blik rode bonen
1 blik zwarte bonen
3 teentjes knoflook
1 ui
2 wortelen
1 kleine rode paprika
2 eetlepels olie
250 gram gehakt
1/4 theelepel komijn
1/4 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel chilipoeder
1 l. water
2 groente bouillonblokjes
(eventueel restje rijst, hier beetje quinoa)
2 tot 5 theelepels citroensap
chilisaus of 'hot sauce' (eventueel)
1 rijpe avocado om guacamole te maken (staat ook in het boek ;) )
enkel tortillachips
blaadjes verse koriander 

bereiding: 
- Laat de mais, rode en zwarte bonen uitlekken.
pel de knoflook en ui en snijd deze fijn. Schil de wortel en snijd de wortel en de paprika in stukjes.
- Verhit de olie in een grote kookpot en stoof de ui en knoflook aan.
- voeg het gehakt toe (dit is ook prima weg te laten voor en vegetarische variant).
- Voeg de wortel en stoof ze mee tot ze bijna beetgaar zijn.
- Voeg de paprika blokjes toe en roer deze even om.
- Voeg dan de komijn, het paprikapoeder en het chilipoeder toe en meng goed.
- Voeg het water toe.
- Voeg nu de mais, de rode en de zwartje bonen toe, samen met het zout en de bouillonblokjes. Laat 30 minuten zachtjes sudderen.
- Neem een staafmixer en mix een aantal keren kort, zodat de soep grof gemixt is. Zo dik je de soep natuurlijk in zonder een bindmiddel te gebruiken.
- Voeg eventueel de rijst toe en laat even doorsudderen.
- Verdeel de soep over de borden.
- Breng op elk bord op smaak met 1/2 tot 1 theelepel citroensap en eventueel wat chilisaus of 'hot sauce' en meng dit.

Op tafel kleine schaaltjes met koriander stukjes avocado of gaucamole en tortillachips om naar eigen invulling te garneren.

Tip van de schrijfster: Het citroensap is echt nodig. Ik gebruik in deze soep geen tomaten en het citroensap zorgt net voor dat beetje zuur.



2 opmerkingen:

  1. Ga je gang Johanna, met het vermelden van het recept ;) Ik ben blij dat de heren van het gezelschap hun buiken hebben rondgegeten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het staat erop! Echt een recept om te onthouden!
    Vooral het zelf versieren met chilisaus, gaucamole en koriander maakte het voor de heren erg leuk!

    BeantwoordenVerwijderen