zondag 8 maart 2015

Moussaka

een favoriet recept wat ik veel te weinig maak.

Dit keer geprobeerd via foto's te laten zien hoe ik het bereid.







ingrediƫnten:
- 1 aubergine
- 350 gram gehakt
- 1 grote ui
- 1 pakje aardappelschijfjes (350 gram)
- 1 pakje passata
- kruiden: zout, peper, knoflook, kaneel, nootmuskaat en laurier

bechamelsaus:
- 40 gram bloem
- 40 gram (plantaardige) boter
- 1 pakje soja cuisine
- kruiden
- water (ongeveer 100 ml)


Een aubergine in dunne plakken. Puur omdat ik het makkelijk vind om hem in rondjes te snijden dan lange plakken zijn dit rondjes geworden. De keuze hoe je snijdt is aan jezelf ;) .
Deze even met wat zout bestrooien en zo laten staan. daarna goed afspoelen en droog deppen.

Ondertussen een saus maken.
1 grote gesnipperde ui bakken, 350 gram rundergehakt erbij bakken.
Knoflook, kaneel, nootmuskaat en laurierpoeder toevoegen.
een pakje passata toevoegen en even laten pruttelen.


Dan is het weer tijd voor de aubergine.
Je kunt deze insmeren met olie of wat olie in de pan doen.
Bak de plakken aubergine bruin.

Maar nu laagjes in een ingevette ovenschaal.
Een laagje saus, een laagje aardappelschijfjes en een laagje saus.
Dit herhaal je nog een keer met de overgebleven ingrediƫnten.

Dan bechamelsaus eroverheen:
40 gram boter (plantaardig in dit geval) smelten in een pan.
Voeg 40 gram bloem beetje bij beetje toe en roer dit tot een gladde massa. Laat het even al roerend opwarmen in de pan. Voeg een pakje soja cuisine beetje bij beetje toe tot het een egale massa wordt. Voeg water toe tot gewenste dikte (ruim 100 ml in mijn geval).
Knoflook, zout peper en een beetje kaneel en nootmuskaat toevoegen naar smaak.

Daarna voor een half uur in de oven op 180 graden. (ik heb het heel iets langer laten staan omdat ik de tafel nog niet had gedekt daardoor heeft het net dat mooie bruine kleurtje gekregen. Maar let dan wel op dat je hem er op tijd uit haalt!)






Geen opmerkingen:

Een reactie posten